Samsung Galaxy Alpha Gold

John Kirk har gjort en lång och utförlig spaning kring hur Samsung på mobilsidan nu pressas hårt uppifrån av Apple och underifrån av Xiaomi och andra lågpristillverkare. Texten är pepprad med tvärsäkra uttalanden från analytiker och annat löst folk, som gång på gång trott sig veta att Apple måste öppna upp sin plattform och börja kriga med billigare mobiler. Allt i syfte att nå högre marknadsandel, eller döden dö.

Marknadsandelar utan marginaler som ger vinst är och har alltid varit en säker väg mot ett hårt fall, vilket Samsung nu får uppleva. Vad än proffstyckare må tycka och tro.

iPhone 6 Pro

Med iPhone 6 och iPhone 6 Pro i större format har dessutom Apple tagit bort en av de få påtagliga anledningarna att välja Samsung. Det ska bli intressant att följa vilken effekt detta får på relationen i försäljningsresultat, marknadsandelar och vinstmarginal mellan de två ledande mobiltillverkarna.

”The fetish with Market Share is bizarre. Market share times margins equals profits. Market share and margins are the means. Profit is the end. Market share doesn’t mean a thing if it doesn’t lead to more profits and a better platform.”