Apple har lagt upp hela gårdagens massiva event där bland annat OS X Mavericks, MacBook Pro, Mac Pro, iPad Air och iPad mini med Retinaskärm presenterades. Trots att superlativen stod som spön i backen och vi känner igen formatet sedan förr så ger det väldigt mycket att ta in det Apple valt att fokusera på.

Apple Special Event. October 22, 2013 - YouTube

Förutom själva produkterna var det faktum att såväl OS X Mavericks samt iLife och iWorks för Mac nu är gratis uppdateringar en oväntad nyhet. Modellen med fria uppdateringar från iOS har nu förts över till Mac och OS X.

Fördelarna med att se till att så många som möjligt så snabbt som möjligt använder det senaste operativsystemet är stora. Inte minst när det gäller att värna om fristående utvecklares begränsade resurser att stödja äldre operativsystem.

Både Microsoft och Google fick säkert ett och annat att tänka på med Apples löfte att du alltid kan få de bästa och nyaste mjukvarufinesserna även till en några år gammal produkt. Att Apple även satsat hårt på att integrera iWork gratis mellan Mac, iOS och webb med iCloud är en direkt utmaning mot Microsoft Office och Google Docs.

”Buy into the Mac ecosystem now and, as Cook said, you will always have access to Apple’s best features. And that’s increasingly important these days, when other big players like Google are offering their software gratis.”