Apple non US tax

Globaliseringen i världen har resulterat i att stora företag kan skyffla pengar mellan skatteparadis för att undvika att betala bolagsskatt i de länder där vinsterna uppstår. Apple är ett av dessa globala företag som med hjälp av banker, revisorer och advokater utnyttjar system med dotterföretag i olika länder för att åstadkomma ”neutral” beskattning. Det vill säga ingen skatt alls.

Vi som konsumenter ingår också i denna oheliga allians genom en ständig hunger på billiga varor och tjänster utan en tanke på de långsiktiga konsekvenserna. Självklart finns det en liten skara människor som tjänar groteska summor på att se till att svindleriet snurrar friktionsfritt. Nationer som hamnar i kris kan sedan tvingas låna pengar som undanhållits från skatt från dessa skatteparadis genom handel med statsobligationer.

Just nu finns en mycket intressant holländsk dokumentär på svtplay som bland annat med Apple som exempel visar upp hur denna avancerade skatteflykt fungerar. Apple är en av pionjärerna när det gäller att hålla internationella inkomster borta från amerikansk bolagsskatt genom ett upplägg som kallas dubbel irländsk med en holländsk sandwich.

Apple double Irish with a Dutch sandwich

apple-netherlands-tax

apple-british-virgin-islands-tax

apple-double-irish-with-a-dutch-sandwich-tax

”Med hjälp av skickliga skattejurister och smart planering lyckas stora internationella företag undvika beskattning. Följ med på en tur där miljardvinster trollas bort och möt de människor som har som jobb att gömma undan pengar för skattemyndigheterna.”