Jobs filmaffisch

Robert X. Cringely höll nästan på att bli en av Apples först anställda och har vid flera tillfällen genom åren intervjuat Steve Jobs. Givetvis har han som flitig teknikjournalist sett den nya filmen JOBS med Ashton Kutcher i rollen som Steve Jobs. I Bobs omdöme om JOBS som fick premiär och ljummen kritik i helgen, är den största invändningen att vi inte kommer närmare någon förståelse för hur Jobs senare personlighet och ledarstil mejslades fram.

Den bångstyrige Jobs som fick sparken från Apple utvecklades genom erfarenheten med NeXT till en riktig ledare. Under de sista femton åren av hans liv lyckades Steve Jobs på ett unikt sätt leda Apple från planlös konkursmässighet till fokuserad marknadsledare. Den berättelsen har ännu ingen lyckats förmedla på ett bra sätt.

”The great failing of this film is the same failing as with Walter Isaacson’s book: something happened during Steve’s NeXT years (which occupy less than a 60 seconds of this 122 minute film) that turned Jobs from a brat into a leader, but they don’t bother to cover that.”