Feedbin

Google Reader som många har som bas för att prenumerera på RSS-flöden stänger ned 1 juli 2013. Det här har gett en skjuts för andra utvecklare av appar och tjänster för RSS. De flesta appar har hittills förlitat sig på att hämta data från Google Reader men nu finns Feedbin som ett klockrent alternativ till Google Reader vilket är busenkelt att byta till.

Det kräver en del resurser för att hantera RSS så Feedbin är en betaltjänst som kostar blygsamma 2 USD per månad eller 20 USD per år. Priset är inget att fundera på och det är lätt att registrera sig. Du kan när som helst avbryta tjänsten eller byta betalningsplan.

Feedbin är webbaserad precis som Google Reader så det finns inget att installera och gränssnittet är väldigt enkelt, avskalat och vettigt. För de som likt mig bevakar mycket nyheter är det perfekt att kunna högerklicka och öppna intressanta artiklar i nya flikar för att sedan gå igenom artiekel efter artikel på ett snabbt och smidigt sätt.

För att skifta enkelt från Google Reader så behöver du exportera flöden och mappar/etiketter. Gå bara in i Inställningar för Reader genom knappen med kugghjul högst upp till höger och välj sedan fliken Importera/Exportera. Klicka på länken under Exportera din information för att sedan logga in i Google Takeout. Klicka på Skapa Arkiv så hämtas en mapp med en uppsättning filer. Det är subscriptions.xml vi vill åt.

Feedbin import

I Feedbin klickar du på Settings och sedan Import/Export. Välj filen subscriptions.xml och klicka på Import. Nu läggs allt upp ungefär som du är van vid från Google Reader fast med lite annorlunda gränssnitt.

Mac App Store - Reeder

Vill du komma åt dina RSS-flöden med hjälp av fristående appar så finns utmärkta Reeder i versioner för Mac, iPad och iPhone. Reeder för iPhone har nyligen fått stöd för Feedbin och de andra versionerna får det inom kort. Här är det alltså bara att använda inloggningen för Feedbin så hämtar Reeder innehåll därifrån. Reeder för Mac och för iPad är gratis i väntan på den uppdaterade versionen.