iPhone Math

Det finns två aspekter på rykten och funderingar kring om en iPhone Math (fånigt namn) eller iPhone Plus, med en större skärm kring fem tum kommer att se dagens ljus. Det ena är om det finns ett faktiskt behov av en iPhone med större skärm och det andra är hur Apple i sådana fall väljer att hantera upplösning och uppskalning av grafik till en sådan fet iPhone.

Det finns uppenbarligen de som gillar mobiler med stora skärmar och särskilt Samsung verkar ha hittat en trevlig nisch med sina större modeller. En fördel med stora skärmar kommer för många med automatik genom högre ålder och sämre syn. Det blir helt enkelt för pillrigt och svårt att hantera och se yttepyttiga saker på en liten skärm. En större skärm är också en fördel för de som använder mobilen mycket för mediakonsumtion. Något som är mycket vanligt särskilt i sydostasien där mobilen väldigt ofta agerar teve.

För att Apple ska ta ett sådant här steg krävs däremot mer än att konkurrenter har snubblat över ett segment där Apple inte finns. Frågan är också hur ett nytt storlekssegment ska positioneras gentemot det mer fickvänliga format iPhone har nu. En liten, tunn, stadig och snabb iPhone känns premium. En större iPhone borde i mitt tycke bli en billigare och enklare variant produktionsmässigt och tekniskt.

Om Apple väljer att göra en iPhone i större format är nästa fråga vilket val man gör med skärmupplösning och skalning av gränssnitt. En möjlighet är att helt enkelt sträcka ut dagens skärm från iPhone 5 vilket skulle ge samma skärmupplösning som iPad 4. Allt blir med denna lösning alltså större på skärmen men inte lika Retinaskarpt på nära håll som i dagens iPhone.

Jason Paul Richmond har en intressant lösning på hur skärmen skulle kunna bli mer högupplöst genom att introducera en storleksfaktor @3x från grundskalan som iPhone är uppbyggd kring. På det sättet blir skärmen rejält högupplöst men ändå inte alltför svår att driva och tillverka som om man skulle ta steget upp till storleksfaktor @4x. All vektorgrafik skalar enkelt och bitmappad grafik och media fungerar fint utan några ändringar från dagens storleksfaktor @2x.

Personligen är jag skeptisk till en fetare iPhone men märkligare saker har hänt förr. Apple har garanterat tittat noga på alla möjliga vägar för hur iPhone ska kunna utvecklas och eventuellt diversifieras framöver. Att sikta in sig på tillgänglighetsfaktorn med fetare gränssnitt och därigenom ett lågt pris för de som har svårt att hantera gränssnittet för dagens iPhone kan vara en framkomlig väg. En sådan iPhone borde gå att producera billigt och skulle inte ta något ifrån premiumkänslan från iPhone 5.

Något jag definitivt tror på är att Apple behöver sprida ut sina lanseringar bättre över året för att undvika att allt ska uppdateras inför julhandeln. 2012 innebar en massiv förnyelse av nästan samtliga produkter på kort tid. Förhoppningsvis kan ett sådant schema visa sig redan i år med något överraskande och nytt redan till våren.

”What would make a great amount of sense is if Apple were gearing up to do a springtime release of the 9.7″ iPad and this 4.x″ iPhone+ to go head to head with the Galaxy S and HTC One lines. Use winter and summer primarily for the release of new Macs and OS X, spring and fall for the release of iOS and devices. Two sizes of iPads and iPhones released in a big-little cadence, each iterating and improving on the other. That sounds like a great way to roll…”