Det trillar ner en del sammanfattningar av de viktigaste händelserna från Apples horisont under 2012. Jag listar ett par här nedan och bidrar med min egen känsla för året som gått och något om det nya år vi nyss fått bekanta oss med.

Det finns säkert de som tycker att 2012 var ett blekt och tråkigt år för Apple. Det mesta handlade ju om att förfina de produkter som redan finns. Men det är å andra sidan Apples styrka. Under året som gick vävdes alla grenar på Apples produktträd ihop på ett mycket konsekvent sätt.

iCloud håller ihop och synkar alla Apples produktserier med varandra och designmässigt befinner sig alla produkter på en nivå där det är svårt att tänka sig några drastiska förändringar som skulle kunna göra dem mycket bättre. Det är inte illa att ha mäktat med att lyfta i stort sett allt Apple har på sitt program till en högre och mer integrerad nivå under 2012.

Det riktigt omvälvande som Apple kan ta sig för under 2013 handlar om Apple TV och vilket innehåll som den kan erbjuda i en mer öppen upplaga. Det här vet vi ska komma eftersom Tim Cook redan aviserat att stora saker är på gång.

Apple reportedly continuing talks with Sharp over IGZO display panels for iOS devices | 9to5Mac

En mer produktteknisk utveckling handlar om skärmteknologi och där pekar det mesta mot att Sharp och IGZO kommer att vara en viktig beståndsdel för att utveckla nästa generation iPad och iPhone. Detta i kombination med än mer utvecklade egna processorer kan ge ännu bättre prestanda och längre batteritid i ännu tunnare format.

I och med att iCloud blivit en så central beståndsdel av Apples universum borde en expansion av dess kapacitet rent geografiskt också ligga nära till hands. Apple håller på att bygga ett nytt datacenter som är granne med Facebooks datacenter i Prineville Oregon och jag hoppas att Apple även etablerar sig intill Facebook i Luleå.