Charles Dugg och Steve Lohr går igenom läget i patentkriget mellan mobiltillverkarna i en utmärkt artikel i The New York Times. Möjligheten att få fluffiga processpatent godkända i USA ställer till det för mindre entreprenörer och lämnar fältet fritt för patenttroll och stora företag med ekonomiska muskler att hindra sund innovation och konkurrens. Samtidigt kräver patentsystemet att den som fått ett patent beviljat måste försvara det för att bevaka sin rätt.

Apple som tidigare fått se många av sina innovationer kopierade av Microsoft ville inte göra om det misstaget och valde att skydda sina immateriella tillgångar rejält när iPhone skapades.

”It was 2006, and Apple was preparing to unveil the first iPhone. Life inside company headquarters, former executives said, had become a frenzy of programming sessions and meetings between engineers and executives. And, increasingly, patent lawyers.”