Det är länge sedan det var krångligt att installera nya operativsystem från Apple. Att installera OS X Mountain Lion är enklare än för något av de föregående operativsystemen. En ren barnlek faktiskt som du klarar av i några få enkla steg.

Som alltid gäller det att göra tre simpla saker innan uppgradering för att undvika onödiga problem:

  1. Kolla om det finns några uppdateringar och installera dem.
  2. Kolla att det finns en färsk backup med Time Machine.
  3. Kolla att filsystemet och hårddisken är i ordning med Skivverktyg.

Istället för att använda Skivverktyg brukar jag av tradition starta Macen i terminalläge (Kommando + S vid uppstart) för en grundlig hårddiskgenomgång. När all skön Unixrappakalja trillat på plats skriver du fsck-f (skrivs som fsck+f med svensk tangentbord) och trycker på Radmatningstangenten. När kontrollen av hårddisken är klar är det bara att skriva reboot och Radmatning för att starta om i vanligt läge.

Köp och nedladdning av OS X Mountain Lion gick hyfsat raskt och installationen kräver inga inställningar utan sköter sitt utan knot.

Efter installation och omstart ser det mesta ut som vanligt och eventuell programvara som inte fungerar med OS X Mountain Lion flyttas till mappen inkompatibel mjukvara på startskivan. Det är nästan så att man saknar forna tiders flashiga välkomstintro för nya upplagor av OS X.

Vid första uppstarten är det ganska mycket som händer i bakgrunden så det kan ta ett tag innan du får full fart på Macen. Bland annat kör Spotlight igång och indexerar filer och har du antivirusprogram vill även de kolla upp alla nya filer.

En sak som direkt märktes var hur rejält mycket snabbare Safari blivit från att i föregående version varit rejält trög att använda. En annan tydlig förbättring är hur snyggt  OS X Mountain Lion renderar text. Det känns nästan som att skärmen blivit ett snäpp skarpare i och med detta.

Vill du kolla alla möjliga vägar att installera OS X Mountain Lion rekommenderas en utförlig artikelserie om det från Macworld US.