Som bekant så slåss Apple mot Google (genom ombud) om immaterialrättsliga intrång av Android gentemot iOS. Det har under dessa processer kommit fram uppgifter om att Android vid tiden för debuten av iPhone baserades på ett gränssnitt med fysiskt tangentbord.

Visst, det stämmer att Android var mer lik en BlackBerry när de första prototyperna cirkulerade. Men när väl iPhone släppts ändrades förutsättningarna för smartmobiler över en natt och Google gjorde det enda rätta genom att satsa på ett touchbaserat gränssnitt utan fysiskt tangentbord.

Liksom Apple jobbade Google med ett par olika varianter av sin smartmobil men hade räknat med att den touchbaserade Google Dream låg längre fram i tiden. Den som vill läsa mer om hur den tangentbordsbaserade Google Sooner ersattes av Google Dream rekommenderas att läsa en intressant artikel av Thom Holwerda. Google låg rätt i tiden och slapp att som de etablerade mobiljättarna stödja ett dödsdömt gränssnitt utan satsade istället på den utvecklingsväg som iPhone pekade ut.

”Sure, Google was working on the Dream before the iPhone, but it was considered a “long-term” project, and they were clearly in no rush to get it done. Then the iPhone came. Google made the right choice – suck it up and ditch the Sooner – while others, like Microsoft, Nokia, and RIM, had no idea what to do.”