Vid Apples datacenter i Maiden, North Carolina, byggs en stor solcellsinstallation och biogasanläggning för att ge grönare energi till serverfarmen. Datacentret som kickade igång vid årsskiftet är nervcentret för iCloud. Apple ska även bygga ett datacenter som blir granne med Facebooks datacenter i Prineville, Oregon. Det är inte omöjligt att Apple baserar detta nybygge på Facebooks design som är fri för andra att använda.

Sedan måste ju helt enkelt Apple ta klivet över till Europa och gärna slå till med ett datacenter i Luleå där den mäktiga Luleälven ger gott om förnyelsebar energi.

”Apple solar array effort has already come under fire from a data center guru James Hamilton at rival Amazon, who said last month that it just may not make sense to use so much land for a solar array that may end up generating a fairly small fraction of the data center’s power.”