Mike Daisey som startade häxjakten på Apple vad gäller villkoren för arbetare hos Foxconn i Kina har hamnat i rejält blåsväder. This American Life som släppte historien om missförhållanden som Daisey undersökt har nu dragit tillbaks det inslag som spred Daiseys lögner. Att Daisey ljugit om några av de mest graverande uppgifterna om missförhållanden upptäcktes när American Public Media letade reda på Daiseys tolk Cathy Lee som klart och tydligt kunde intyga att många av de möten och episoder Daisey beskriver aldrig ägt rum.

Daisey använde sig av det han sett och det han ljugit ihop efter sina besök i Kina till att skapa enmansföreställningen ”The Agony and the Ecstacy of Steve Jobs” som fick enormt mycket uppmärksamhet och var basen för hård kritik mot Apple. Det är lätt att förstå att Tim Cook reagerade starkt på lögnerna som ledde till att Apple gång på gång fått intyga att man har koll på läget och gör sitt bästa för att undvika missförhållanden i samband med produktionen i Kina.

”Daisey lied to me and ‘This American Life’ producer Brian Reed during the fact checking we did on the story, before it was broadcast. That doesn’t excuse the fact that we never should’ve put this on the air. In the end, it was our mistake.”
–Ira Glass