I inbjudan till dagens event ingår teasern ”And touch. vilket kan innebära att Apple inkluderar taktil återkoppling från det finska företaget Senseg i skärmen till nya iPad. Detta blir i sådana fall ännu en teknik som konkurrenterna inte bara kan daska in i sina surfplattor och som kräver bra stöd för utvecklare. Med touchåterkoppling går det att känna textur och föremål med fingertopparna genom ett lokalt elektrostatiskt fält.

Jag har själv varit inne på att detta är nästa steg i utvecklingen av touchgränssnitt ända sedan jag såg ett inslag om haptisk återkoppling på teve för drygt ett år sedan. Detta senaste rykte om E–Sense till iPad kan bli Apples stora överraskning ikväll. Dessutom lär Apple i sådana fall även snappa upp moderföretaget Senseg för att behålla teknikförsprånget.

”The technology comes from a Finnish company called Senseg and it uses things called “tixels,” generated by electric fields from elements embedded around the screen, to provide a texture on the display that can change just like its pixels.”