En orsak till att PC–tillverkare har så svårt att matcha MacBook Air prismässigt med sin Ultrabookdesign, är att Apples stadiga men tunna aluminiumchassie kräver en så exklusiv och kostsam tillverkningsprocess. Apple har med sin unibodydesign skalat ned antalet bärande komponenter i sina datorer till ett minimum. Foxconn och Catcher Technology äger tusentals av de avancerade fräsverktyg som är nödvändiga för att producera dessa avancerade aluminiumkomponenter och de allra flesta jobbar exklusivt med att tillverka komponenter till Apple. Övriga tillverkare får förlita sig på andra material och tekniker som inte är lika stadiga och kompakta som Apples smarta lösning.

Detta med att få ned antalet komponenter till ett minimum och låta komponenter göra mer än de designats för är faktiskt en princip som går ända tillbaks till Apple 1. Steve Wozniak stora talang var att han lyckades klämma ut mer funktionalitet ur relativt få av dåtidens dyra integrerade kretsar än vad någon annan klarade av.

”Each CNC machine can produce one unibody chassis every three hours (or eight pieces a day). Catcher Technology is still recovering from the production stoppage at its Chinese plant. They are believed to have dedicated at least 60 percent of their unibody manufacturing capacity to Apple.”