Den som väntar på en iPhone 5 med helt ny design riskerar att bli besviken vid dagens event från Apple, fast egentligen helt i onödan. En uppdaterad iPhone 4S med bättre kamera, A5-processor, mer minne och vassare GPS klarar sig utmärkt med samma grunddesign som iPhone 4 har. Apple har inget behov att tävla med resten av världen i att låta mobiler svälla ut med jätteskärmar och andra designexcesser. Det som istället kan bli dagens stora skräll i mobilvärlden är den nya rösttjänst med artificiell intelligens som informellt kallas Assistant.

Baserad på teknik från företaget Siri som Apple köpte för mer än ett år sedan använder Assistant röstigenkänning och artificiell intelligens för att utföra riktigt avancerade saker i samspel med mobilanvändaren. Med det som är känt om tekniken från Siri skulle Assistant kunna bli en riktig juvel som inte har någon motsvarighet hos konkurrenterna.

Får vi dessutom en billig iPhone 4 och iOS 5 med iCloud så räcker det riktigt långt. Steve Jobs måste dessutom uppmärksammas och helst vara med på ett hörn, kanske via FaceTime, uppringd med Assistant.

”You could tell Assistant to email friends, coordinate dinner plans and reschedule meetings, as it would have access to things like your contacts, email and calendar. Your favorite multi-touch device would get a robust new touch-free way of interaction.”