Apple har efter idoga försök och överklaganden inte lyckats övertyga det amerikanska patentverket om att Multi-Touch är en tillräckligt särskiljande term för att få varumärkesskydd. Det är egentligen inte så märkligt att den beskrivande och generiska termen Multi-Touch inte når upp till de krav som ställs för varumärkesskydd när man läser domslutet. Apples juridiska team har dessutom gjort riktigt feta missar när man inte lagt fram bevis för det man påstår kring användandet av Multi-Touch i marknadsföring och annat.

”The record includes no user manuals, little advertising showing MULTI-TOUCH and no evidence regarding in-store product demonstrations in which the MULTI-TOUCH term is used. Additionally, applicant states at p. 10 of its brief that its “national television commercials have demonstrated the touchscreen interface of MULTI-TOUCH devices.” Again, there is no evidence in the record regarding national television commercials, including the frequency of such commercials and even if MULTI-TOUCH was mentioned or promoted as a mark in such commercials, which would be important to applicant’s claim of acquired distinctiveness.”