John Gruber har en klockren förklaring till varför HP valde att göra sig av med TouchPad och PC. HP köpte Palm i april 2010 för 1,2 miljarder USD med Mark Hurd som CEO. Endast tre månader senare i augusti 2010 blev Hurd tvingad att avgå efter oegentligheter. Léo Apotheker som tog över som CEO för HP i september 2010 hade som främsta merit att ha varit CEO för SAP som sysslar med konsulttjänster och mjukvara för företagsvärlden.

Det är alltså inte så konstigt att Apotheker gav den marginalslimma verksamheten med TouchPad och PC en enda chans att bevisa sig innan rullgardinen drogs ned. När TouchPad inte gjorde succé direkt var omorienteringen mot den mer lukrativa företagsmarknaden ett logiskt steg.

”Apotheker simply never had any interest in the consumer market or product development. My guess is that he planned on getting HP out of the hardware business all along, and Palm, at best, was an afterthought.”