Om inte HP som världens största PC–tillverkare klarar av att ge iPad en match och överger TouchPad (samt hela sin PC–verksamhet), hur ska då någon annan ha en skugga av en chans? Apple kan räkna in en total seger på den enorma marknad man själv skapat med iPad. Att inte Google lyckats komma fram med ett vettigt alternativ med Android för pekplattor, försvagar dessutom ytterligare den strategiska positionen för Android som mobiloperativsystem. Det finns helt enkelt ingen trovärdig konkurrens gentemot Apples iOS som spänner över hela den personliga mobila sfären.

Det vi bevittnar med HP:s reträtt är en revolution i PC–världen som kommer att ge svallvågor och oväntade effekter under lång tid framöver. En helt säker effekt är att Apples position per automatik blir starkare. Flera andra tillverkare ligger risigt till och måste snart bestämma sig för om man ska fortsätta slåss mot väderkvarnar eller rädda det som räddas kan. Apples viktigaste utmaning framöver är att inte stelna i avsaknad av konkurrens, utan fortsätta på den inslagna vägen.

”The Touchpad was rough, but webOS has more promise than any other platform short of iOS out there, and while it’s easy to be hubristic about this as an Apple fan, Apple needs strong competition to remain on top. Right now, Android’s not providing that competition, at least in the tablet game, and HP’s just giving up.”