När jag sökte runt på YouTube snubblade jag över den episka vetenskapsserien Cosmos av Carl Sagan och Ann Druyan. Denna djupdykning i vetenskap och vetenskapshistoria gjorde djupt intryck när den debuterade på teve 1980 och sågs av mer än 500 miljoner människor världen runt. Många har fått sitt intresse för astronomi, kosmologi och vetenskap grundlagt genom Cosmos.

Jag hade bara tänkt se början av första avsnittet, men fastnade snabbt i den precisa och poetiska berättarstilen. Sällan har populärvetenskap framförts med en sådan högklassig språkbehandling och pedagogisk skärpa. En bit in i första avsnittet kom dessutom en skön visuell vinkning till OS X Lion som gav mig en anledning att skriva detta.

Trots att det hänt enormt mycket på forskningsfronten under de dryga 30 år som gått, så står sig det mesta förvånansvärt väl som en förklaring till hur mycket vetenskapen betyder för vår civilisation. Serien har släppts i flera uppdaterade versioner och en uppdaterad efterföljare till Cosmos har precis annonserats som beräknas få premiär 2013.

”In partnership with Sagan’s colleagues Ann Druyan (who is also his widow) and Steven Soter, Seth MacFarlane — yes, that Seth MacFarlane — is going to produce a new 13-part series to serve as a sequel and modern update to Sagan’s masterpiece.”