Peter Oppenheimer har vid Apples direktsända presskonferens för kvartalsrapporten Q3 2011 bekräftat att OS X Lion släpps imorgon 20 juli. Har du inte redan gjort det så är det dags för lite småstädning inför uppgraderingen. Det har dykt upp en massa mer eller mindre omständliga metoder för att förbereda sig inför uppgraderingen. Men jag rekommenderar starkt att inte krångla till det i onödan.

Det allra mest grundläggande är att se till att du har din Mac fullt uppdaterad med den senaste versionen av OS X Snow Leopard. Apple har också precis släppt en uppdatering av sin Flyttassistent för dig som tänkt göra en uppgradering från en Mac till en annan med hjälp av den. Öppna alltså Programuppdatering under äpplet i menyraden och installera allt som behövs.

Kolla även igenom så att dina viktigaste appar är uppdaterade. Kicka igång Mac App Store för att uppdatera de appar du köpt den vägen. RoaringApps har bra koll på vilka appar som fungerar med OS X Lion.

Se sedan till att du låter Time Machine ta backup.

Kolla även att din hårddisk är tipp topp med Skivverktyg.

Efter det är det dags att låta något systemrensningsverktyg som exempelvis Cocktail eller liknande gå igenom din startskiva för att rensa cachefiler och göra annat normalt underhåll. För dig som är lätt uppdateringsnojig gäller förståss ännu en backup med Time Machine och ännu en vända med Skivverktyg.

Som överkurs för dig som har tid eller vill vänta med att installera OS X Lion passar det såklart bra med lite allmän rensning och sortering bland dokument och mappar innan du gör uppfräschningen med Cocktail. Rensa gärna bort appar du aldrig använder också. För att se till att bli av med stödfiler till appar du kastar går det bra att använda AppTrap eller liknande verktyg. Det krävs minst 8 GB ledigt utrymme på hårddisken för att kunna göra uppgraderingen.

Nu är det bara att vänta och hänga på låset när OS X Lion dyker upp i Mac App Store imorgon. Det är alltid som en extra julafton när en ny generation av OS X släpps och gör din Mac som ny igen.