En av Apples snyggaste och mest missförstådda skapelser är Power Mac G4 Cube som togs ur sortimentet för tio år sedan. När jag startade MaxiMac våren 2005 var min trogna Cube den Mac jag levde med i väntan på Mac mini. Cuben levde sedan kvar som musikspelare tills den till slut blev knäckt av ett nyare videokort för att nu framleva sina dagar som prydnadspryl.

Dessutom lever Cuben kvar i mitt nick, cubexpert. Det finns de som än idag modifierar sina gamla älsklingar för att ge dem nytt liv med nytt inkråm. Kanske något som även jag ger mig på sedan jag fått en överbliven Mac mini G4 i min ägo.

”On July 3, Apple put out a statement confirming that it had decided “to suspend production of the Power Mac G4 Cube indefinitely”. Apple wouldn’t put out a headless Mac until 2005, with the Mac Mini. But this was aimed at the budget buyer, used laptop parts rather than premium components for performance, and had none of the style of the Cube. It was designed to be ignored, and not the centre of attention.”