Först låter det som en helt galen idé. Varför döda iPod touch som varit så framgångsrik? Men sedan verkar det närmast självklart. Varför inte döda iPod touch om det istället går att flytta försäljningen till en marginellt dyrare iPhone av enklare snitt?

Tecknen som pekar mot denna utveckling finns där. Istället för att bjuda på en gratis iPod touch vid studentköp erbjuds nu ett presentkort till iTunes Store. Nästa iPhone beräknas göra debut tillsammans med iOS 5 till hösten, den tid som traditionellt inneburit uppdatering av iPod inför julhandeln. Dagens iPhone 4 skulle lätt kunna bli morgondagens ersättare till iPod touch med bantat pris när nästa iPhone släpps.

iPod touch har alltid känts som en särling i iPodfamiljen. Att reducera produktuppställningen till iPhone och iPad (liten skärm och stor skärm) ligger helt i linje med hur Apple resonerar och agerar. För att inte nämna det krux vi bloggare har med att alltid repetera den långa harangen ”fungerar med iPhone, iPad och iPod touch”.

Apple har gjort liknande saker förr som när man dödade bästsäljaren iPod mini till förmån för den flashbaserade iPod nano. Att man nyligen släppt obundna iPhone 4 i USA kan även det innebära en försmak av situationen med en obunden billig iPhone som kan kliva in och ta den nisch som iPod touch äger idag. Märkligare saker har hänt och händer hela tiden i Applevärlden.

”The iPod touch has always been a sort of an “also-ran” in the iDevice line, an iPhone-lite for people who don’t want to be tied down to a contract. If the iPhone becomes available contract-free everywhere, and at a price comparable to what the iPod touch sells for today, I still believe the iPod touch would have no reason to exist anymore.”