För ett tag sedan tappade Luleå sitt Googlekontor, men snart kan vi få tre gigantiska serverhallar vid universitetet som knappast kan röra sig om något annat än Facebook med tanke på storleken. Allt som rör denna etablering handlar om stora anläggningar och stora siffror. Förarbetet har varit topphemligt fram tills nu när en detaljplan ska klubbas igenom i byggnadsnämnden.

Närheten till Luleå Tekniska Universitet är logisk med tillgång till en av landets äldsta internetknutpunkter som klarar massiva mängder trafik. Här finns även stadig och billig elkraft som ytterligare en fördel. Det svala klimatet minskar dessutom kostnaderna för kylning betydligt.

Med sitt initiativ Open Compute Project har Facebook nyligen visat sig väldigt öppna med hur de bygger upp sin infrastruktur.

”Centret i Prineville, Oregon är en anläggning på drygt 45 000 kvadratmeter men om den svenska satsningen blir av kan det handla om ett ännu större bygge. Enligt den ansökan som Pinnacle Sweden skickat in ska den första anläggningen vara på 30 000 kvadratmeter och sedan har man även ansökt om två ytterligare byggen inom samma område.”