Apple har tidigare förlitat sig på Samsung som tillverkare av sin processor A4 som driver iPhone 4 och iPad. Nu har Apple tydligen startat ett samarbete med TSMC som producerar den nya processorn A5 som rullar i iPad 2. TSMC använder en vassare process (40 nm) och planerar att snart nå ner till 28 nm.

Samsung har seglat upp som en av Apples hårdaste konkurrenter vad gäller smartmobiler men är fortfarande Apples huvudsakliga leverantör av flashminnen. Att tappa processorförsäljningen till Apple är säkert en kännbar förlust för Samsung.

För övrigt avslöjar kod i nya iOS 4.3 att A5–processorn som väntat även finns i Apples nästa generation iPhone. Processorn fullständiga benämning är S5L8940 som går att spåra till det som bör bli nästa iPhone (N94AP). De produktnummer och annat som visas på den grafik som Apple visar upp för A5 är för övrigt samma beteckningar som användes för grafiken till A4.

”The EETimes report said Apple is making the switch for three reasons, one of them being the fact that Samsung competes with both the iPhone and the iPad with its own devices.”