Apple har gjort det igen, hoppat över ett tekniskt utvecklingsspår som närmar sig sitt slut (USB 3.0) och satsat på en ny teknik som har kapacitet som räcker långt in i framtiden. Intels Thunderbolt tar det som är smartast med FireWire (seriekoppling samt garanterad överföringshastighet) och bakar ihop det med möjligheten att köra flera olika överföringsprotokoll samtidigt genom en lina med 10 Gbps kapacitet i vardera riktningen.

I princip räcker det med två anslutningar på alla möjliga enheter för att de lätt ska kunna kopplas samman i en kedja. Thunderbolt i dagens skepnad använder kopparkabel, men kommer att kunna ta steget till optisk överföring. Det är ingen skillnad vad gäller kapacitet men optiska kablar klarar längre avstånd.

Att använda Apples kompakta anslutning för Mini Displayport är ett smart drag som direkt göra anslutningen användbar. Förutom att kunna leverera video i alla möjliga varianter hanterar Thunderbolt lätt FireWire, USB, eSATA, PCI Express och Ethernet.

Intels billiga kontrollkrets sköter om all hantering av diverse protokoll och kommer säkert snabbt att leta sig in i många olika typer av kringutrustning. Redan nu är hårddiskar och RAID-system på gång från LaCie och Promise. Thunderbolt levererar dessutom mer ström än FireWire för att driva hårdvara.

Jag skulle inte bli förvånad om nästa generation iPad som presenteras onsdag 2 mars kommer att inkludera en anslutning för Thunderbolt. Här finns möjligheten till extremt snabb synkning, särskilt om iPad använder den snabbare typ av flashminnen som Samsung nyligen presenterat. Apple kommer att ha exklusiv tillgång till Thunderbird bland datortillverkare under hela 2011.

”We’re thrilled to collaborate with Intel to bring the groundbreaking Thunderbolt technology to Mac users. With ultra-fast transfer speeds, support for high-resolution displays and compatibility with existing I/O technologies, Thunderbolt is a breakthrough for the entire industry and we think developers are going to have a blast with it.”

– Bob Mansfield, Senior Vice President of Mac Hardware Engineering, Apple Inc.