Den största teknikstrategihändelsen i veckan är onekligen Nokias rejäla omsvängning från sitt gamla operativsystem Symbian som visat sig vara en återvändsgränd, till att omfamna Microsoft Windows Phone 7 som nytt operativsystem för sina smartmobiler. Nokias nya boss Stephen Elop gjorde en riktigt bra och modig analys av hur Apple tagit initiativet och rusat ifrån Nokia vad gäller smartmobiler i ett mejl till Nokias anställda. Med Windows Phone 7 får Nokia tillgång till en plattform som har ett gott skydd mot patentpåtryckningar och Microsoft får en tillverkare med rejäl tillverkningskapacitet och säljkanaler för att nå ut.

Microsoft har genom Nokia chansen att med Windows Phone 7 bli ett starkt tredje alternativ mellan Apples iOS och Googles Android. När nästan alla mobiltillverkare av ren självbevarelsedrift satsar på det alltmer fragmenterade och sårbara Android, erbjuder Apple respektive Microsoft mobiloperativsystem som har grundläggande säkerhet på plats och ett gott stöd för utvecklare. Dessutom bör alliansen med Microsoft ge skydd mot fortsatta patentprocesser från Apple mot Nokia.

Nokia behöver Microsoft precis lika mycket som Microsoft behöver Nokia för att överhuvudtaget ha en chans att bryta sig in mellan Apple och Google med hela sitt entourage av mobiltelefontillverkare.

”See, what you don’t know is Nokia just doesn’t have the right people to play in this new world. They needed to join the engineering teams at Nokia who know how to build great hardware with someone else who knows how to build services. That someone else is Microsoft. No one else was as strong a fit and if you think Google is it, well, sorry, no. That would be even worse for Nokia because Nokia needs to have something different than HTC has (Nokia can’t compete with China’s brightest minds).”