Intel som tidigare visat upp Light Peak i olika sammanhang kommer att presentera tekniken officiellt vid en pressträff i San Fransisco idag. Det är inte någon särskilt långsökt tanke att detta hänger ihop med Apples presentation av nya MacBook Pro i San Fransisco. Frågan är mest vilket namn Apple ger denna standard och hur anslutningarna utformas.

De bilder som dykt upp på det som sägs vara nya MacBook Pro med Thunderbolt (Light Peak) integrerad i anslutningen för Mini DisplayPort, ger däremot lite mixade signaler. Det som gör mig tveksam om äktheten är kartongen med logotyp för Intel Inside, något som Apple aldrig tidigare gått med på att skylta med.

Light Peak kommer säkerligen till Apples produkter allteftersom och ger sköna möjligheter till enkel hopkoppling av utrustning med en och samma anslutning och kablage. Inte minst vad gäller supersnabb synkning av iOS–enheter.

Den mest spännande möjligheten med Light Peak är dock det som Robert X. Cringley spekulerat kring. I hans vision blir Mac mini server grundstenen i skalbara kluster som kopplas ihop enkelt med Light Peak och kontrolleras av xGrid och Grand Central Dispatch som fördelar arbete på systemnivå mellan alla processorer.

”Start with a Light Peak-equipped Mac Mini. Need more horsepower? Just get another Mini and connect with Light Peak. Grand Central will automatically distribute the load across multiple devices. A 2U rack will hold eight Mac Minis that, tightly coupled, will run rings around an Xserve.”