Med målet att sälja 40 miljoner iPad under 2011 gäller det att se till att komponentfloden inte torkar ut. Enligt uppgift har därför Apple förskottsbetalat för 60 procent av världens produktionskapacitet för högklassiga pekskärmar. Med massor med dollars i kassakistan har Apple valt att säkra sin försörjning av kritiska komponenter, vilket samtidigt ställer till väldiga problem för de konkurrenter som poppar upp att kunna konkurrera med pris och leveranskapacitet.

Apple gjorde liknande affärer när iPod gick över från att vara huvudsakligen hårddiskbaserad till flashminnesbaserad. De konkurrenter som ville bygga musikspelare med flashminnen fick dras med höga spotpriser på komponentmarknaden sedan Apple säkrat sin del av flashkakan.

”Prepaying for a bulk, long-term contract allows Apple to control pricing, causing scarcity in the market, which raises the prices of remaining component stock. Apple’s pre-bought parts then give it a price advantage when it comes to production costs, and one that could grow as the contract progresses. It’s something Apple’s been known to do in the past, specifically with NAND flash memory in 2005.”