Bevisen hopar sig för att nästa generation iPad får en skärm som fyrdubblar antalet pixlar, precis som fallet var för iPhone 4 gentemot tidigare generationer av iPhone. För iPad innebär det ett kliv upp från 1024 x 768 bildpunkter till 2048 x 1536 bildpunkter. I och med detta fås en upplösning på 264 bildpunkter per tum. Med tanke på att avståndet mellan öga och iPad är större än det för iPhone 4 med sina 326 bildpunkter per tum uppnås kriteriet för en Retinaskärm, det vill säga en högre upplösning än ögat kan uppfatta.

Det som avslöjar denna utveckling är grafik som hittats i Apples egen app iBooks för iPad. Precis som för appar anpassade för iPhone 4 finns dubbla uppsättningar av de grafiska element som används. Den trämönstrade bakgrunden i iBooks anges som Wood Tile.png i normal storlek 768 x 400 pixlar, medan det även döljer sig en högupplöst version med namnet Wood Tile@2.png där dimensionerna fördubblats till 1536 x 800 pixlar.

Apple har i sin egen dokumentation ända sedan juni 2010 beskrivit hur man namnger ikonen till en högupplöst app för iPad. Genom att helt enkelt fördubbla antalet pixlar i båda axlarna blir det enkelt att skala upp äldre appar och lika enkelt att producera nya högupplösta appar. För att klara av att hantera fyra gånger fler pixlar på skärmen krävs dessutom en snabbare och mer effektiv grafikprocessor än den som iPad har idag.

”I didn’t realize this until afterwards, but yes, even at 264 PPI, the iPad 2 may still be considered a “retina display” because less pixels are required for the “retina” effect to be achieved because the iPad is held farther away from the eye than the iPhone when used.”