Mac App Store visade sig vara igång från start så snart uppdateringen till Mac OS X 10.6.6 installerats. Det är bara att logga in med ditt vanliga Apple–ID som används till iTunes Store för att börja handla appar till Mac.

Jag tror att Mac App Store kommer att bli en guldgruva från start både för Apple och de utvecklare som hoppat med i leken. Den enkelhet vi vant oss vid genom att köpa media och appar direkt genom iTunes Store och App Store för iOS är oslagbar. Det kommer att bli riktigt intressant att höra vilka försäljningssiffror man kan skryta med efter första helgen, veckan eller månaden med App Store. Mac ingår alltså inte som element i namnet för själva applikationen som nu kort och gott heter välbekanta App Store.

Exempelvis finns apparna från iLife ’11 att köpa var för sig i App Store. iPhoto, iMovie och Garageband kostar här 109 kronor styck, hela 168 kronor billigare än att köpa dem på skiva i pappkartong genom Apple Store och givetvis en ännu större besparing om du bara är intresserad av en eller ett par av dessa appar. Dessutom är det fritt fram att installera appar från App Store på flera Macar utan merkostnad. iDVD och iWeb som ingår i boxade iLife ’11, men inte fått mycket kärlek från Apple på sistone, går däremot inte att köpa separat.

Lockelsen att sänka priserna för att få snurr på försäljning och klänga sig in på topplistor kommer att vara stor från start. Räkna med att prispressen håller i sig och innebär att en ny standard sätts för vad olika sorters appar till Mac ska kosta.

Däremot har inte iWork ’11 dykt upp i App Store ännu, men den lurar säkert alldeles runt hörnet och kan möjligtvis dyka upp redan senare idag. Keynote, Pages och Numbers i den välkända ’09–upplagan går dock att köpa i App Store.

Apple uppnådde säkert ännu ett syfte genom att släppa App Store så tidigt amerikansk tid, nämligen att stjäla spotlighten från de konkurrenter som slåss med näbbar och klor om uppmärksamhet vid CES–mässan som drar igång för allmänheten idag.