I dagarna firas 40–årsjubileum för Xerox Palo Alto Research Center (PARC) med några av datorutvecklingens förgrundsfigurer. Xerox Parc var en plantskola där många av de allra viktigaste framstegen på vägen mot mer lättanvända och praktiska datorsystem togs. Men moderföretaget Xerox som dominerade kopieringsindustrin förstod inte vilken guldgruva man satt på. Istället lyckades Apple komma in och plocka godbitarna till kontorsdatorn Lisa och persondatorn Macintosh, som kom att bli den första moderna datorn för en massmarknad.

Xerox Alto som användes internt hos Xerox och en del universitet, låg långt före alla andra datorers utvecklingsnivå när den debuterade 1973. Grafiskt gränssnitt, mus, nätverk, filserver och laserskrivare fanns framtaget och fungerade tillsammans, men Xerox ville eller vågade inte satsa på denna högst påtagligt verkliga framtidsvision.

Xerox klev 1981 in på den kommersiella datormarknaden med Xerox Star som ingick i ett komplett system för kontorsbruk. En installation av de nödvändiga komponenterna med arbetsstationer, filserver och printserver blev dock väldigt dyr och Xerox Star fick aldrig fäste på marknaden.

Den dramatiserade versionen av hur det gick till när Apple fick tillgång till innovationerna hos Xerox Parc går att finna i den mycket underhållande filmen Pirates of Silicon Valley.

Vill man närma sig sanningen går det nästan alltid lita på att BBC har producerat något matnyttigt. Historien om Xerox Parc börjar mot slutet av denna episod och alla delar är väl värda att titta på för en glimt av hur datorhistorien summerades 1991. Här finns även en rejäl vinkning gentemot framtiden och touchbaserade gränssnitt och mycket om Apples framväxt med både Steve Jobs och Steve Wozniak.