Spotify som blivit en sådan succé i Europa vill etablera sig i USA innan årsskiftet. Detta har fått Apple som fullständigt dominera musikförsäljningen i USA genom iTunes att reagera.

Av förståeliga skäl försöker Apple skydda sin modell för att sälja musik från den svenska uppstickaren Spotify. Dessutom verkar Apple ha en egen tjänst för strömmande musik på gång och vill säkert inte få kvalificerad konkurrens innan man är redo att leverera sin egen modell. Enligt uppgift försöker därför Apple övertyga skivbolag i USA om att inte skriva avtal med Spotify.

Med tanke på att Spotify är en så mogen och smart modell som dessutom fungerar perfekt mobilt med iOS, Android, Windows Phone 6 och snart Windows Phone 7, så är Apples farhågor berättigade. Sedan jag började betala musikskatt/månadsabonnemang genom Spotify har det ibland gått månader mellan de gånger jag öppnat iTunes för att spela musik. Spotifys extremt starka koppling till sociala tjänster ligger dessutom långt före Apples lama första steg med Ping.

Det vore riktigt intressant att se vilket genomslag Spotify skulle få vid en lansering i USA. Förhoppningsvis kan Spotify komma loss även däröver och ge Apple/iTunes en match. Ryktet om att Spotify kommer att spela en stor roll vid lanseringen av Windows Phone 7 kan dessutom ha fått Apple att snabba på sina egna planer på en prenumerationsmodell för musik.

”In meetings in Los Angeles recently, Apple executives told their music industry counterparts that they had serious doubts about whether Spotify’s business model could ever generate significant revenues or profits, according to two sources with knowledge of the discussions.”