En härva med industrispionage och mutbrott har avslöjats hos Apple. Paul Shin Devine som arbetat med att välja ut leverantörer i Asien för företaget, har stulit hemlig information om kommande Appleprodukter.

Informationen lämnades sedan vidare till tänkbara underleverantörer till Apple som den vägen lyckades få fördelar vid upphandling av komponenter och tillverkning. Devine och kumpanen Andrew Ang i Singapore tog sedan emot en del av de inkomster detta inbringade till underlevarantörerna.

Devine har efter en utredning av FBI och IRS tillsammans med Ang anklagats på 23 åtalspunkter av en federal åtalsjury. Devine som arresterades i fredags ska höras av U.S. Northern District Court i San Jose på måndag.

Verksamheten ska ha pågått under flera års tid och resulterat i miljoninkomster för Devine. För att dölja processen användes en serie bankkonton inom och utanför USA där betalningarna maskerades. Det är sex ej namngivna asiatiska tillverkare av tillbehör till iPhone och iPod som figurerar i anklagelserna mot Devine.

Förutom anklagelsepunkterna om bankbedrägeri och penningtvätt väntar även en civilrättslig process med Apple som motpart vad gäller mutbrott med mera.

”Apple is committed to the highest ethical standards in the way we do business. We have zero tolerance for dishonest behavior inside or outside the company.”

– Steve Dowling, Apple