En av Apples absolut vackraste och mest missförstådda skapelser fyller 10 år. Power Mac G4 Cube fick en kort livslängd i Apples sortiment och plockades bort redan efter ett år på grund av för låga försäljningssiffror. Den största anledningen till att Cube inte sålde i tillräcklig mängd var den höga prisnivån. Många entusiaster har däremot troget hållit liv i sina skönheter. Min egen Cube snurrade snällt i många år och vilar nu som vacker prydnad.

Macworld US har en bra artikel som berättar historien om Cube och beskriver även hur Apples Cube var före sin tid och på många sätt en föregångare till Mac mini.

”Looking back today, it seems that the Cube was simply ahead of its time. It was an ingenious and striking design that missed the mark by about five years—and $1,000. But don’t tell that to the loyal Cube owners out there, from whom you couldn’t pry their Cubes from their cold, dead hands. The G4 Cube’s enduring appeal from Mac fans is a testament to its unique and visionary design that has yet to be duplicated—even in the Mac mini—to this day.”