En av nyheterna i Safari 5 är möjligheten att använda tillägg, något som Firefox och Google Chrome länge hanterat. Safari Extensions är enkla att göra och publicera själv med den tilläggsbyggare som ingår i Safari 5. Apple håller dessutom på att skapa en samlingsplats för Safari–tillägg som ska öppna i sommar.

För några dagar sedan gjorde jag mitt första egna Safari–tillägg, helt enkelt som en funktion jag länge saknat i mitt bloggande. Mina inlägg handlar mycket om att samla ihop material från många källor, länkar till källorna är det som ger djup åt mina oftast kortfattade kommentarer.

När jag länkar till originalkällan vill jag förutom själva länken ha en vettig titel som visas när man pekar på länken. För att få rätt och komplett titel har det ofta krävts en titt på källkoden där det gäller att hitta titletaggen vilket är något råddigt. Med mitt Safari–tillägg Show Title läggs en knapp till i verktygsfältet [T] som vid klick visar titeltexten till det aktiva webbfönstret, redo att kopieras. Show Title fungerar utmärkt i all sin enkelhet så nu slipper jag jaga titletaggar i källkod för mitt bloggande.

Självklart provade jag också att anmäla Show Title till Apples galleri för Safari–tillägg. Förhoppningsvis kommer det med när samlingsplatsen lanseras. Vill du testa och använda Show Title själv så går det bra att hämta hem direkt från mebro.se.

”It’s interesting to note that Apple does not plan on distributing the extensions itself—developers are expected to host all the distribution files on their Websites, with Cupertino only providing links. Since all legitimate extensions are signed with a digital certificate, this makes sense, though it does potentially raise some questions as to how Apple is going to prevent ill-intentioned developers from silently switching distribution files without letting the company know.”