Förr i tiden hände det att Apple fick problem med att leverera tillräckligt med produkter eftersom kritiska standardkomponenter inte gick att få fram i tillräckligt stor kvantitet.

Med den snabba tillväxten av produktfamiljen iPod kunde Apple börja göra något åt problemet med komponentförsörjning. Inför lanseringen av iPod nano som var helt flashminnesbaserad, gick man helt enkelt in och köpte upp framtida produktion av flashminnen i så stor omfattning att eventuella konkurrenter fick problem att överhuvudtaget kunna bygga och leverera egna flashbaserade musikspelare.

Apple lyckades genom detta även försäkra sig mot prishöjningar när tillgången på flashminnen minskade på den öppna marknaden. Mycket av Apples framgång på senare tid handlar just om att gardera sig mot sådant som kan bromsa produktionstakten. Med en extremt välfylld kassa kan Apple helt enkelt köpa sig fri från de leveransproblem andra tillverkare måste brottas med.

Nu är Apples expansion inom mobila enheter så stor att inte ens exklusiva avtal med tillverkare räcker till för att säkra produktionen. LG som tillverkar skärmar till iPad gick nyligen ut och sa att man inte klarar av att möta Apples efterfrågan detta år, trots neddragningar vad gäller andra skärmstorlekar och stora investeringar i ökad produktion.

Att som konkurrent till Apple ge sig in i kampen om att få lös komponenter till kategorin ”dödare” gentemot iPad och iPhone är ingen lätt uppgift. Apple suger helt enkelt upp en så stor del av de komponenter som behövs att det knappast går att få någon volym i tillverkningen hos de som tävlar mot Apple.

Apples produktion har växt så mycket att man snart kan komma att vara världens största köpare av elektronikkomponenter. Under 2011 beräknas Apple gå om Samsung som idag är nummer två i världen och 2012 bör man ta sig förbi HP som idag är världens största köpare av elektronikkomponenter.

”The demand for iPhone 4 is absolutely stunning. And we are working very hard to catch up with demand, and I can’t predict when that will occur, but I can tell you that everyone is working very hard to do it.”

– Tim Cook, Apple COO