Stephen Coles har gjort en översyn vad gäller Apples sorgliga hantering av typografi på senare tid. När Mac OS X först släpptes ingick en hyfsad uppsättning typsnitt i paketet, sedan dess har knappast något nytt hänt. Apple har helt klart hamnat på efterkälken till och med gentemot Microsoft, som släppt flera mycket användbara typsnittsfamiljer tillsammans med senare upplagor av Windows och Office.

Ett bra exempel på hur Apple slarvar med omsorgen om god typografi är iPad, som ju dessutom bland annat ska användas som läsplatta. All brödtext i iBooks är konsekvent marginaljusterad utan avstavning och hanteringen av tabeller är bedrövlig. iBooks har även ett ytterst magert utbud av valbara typsnitt som inte är särskilt lämpliga för skärmläsning. Det finns dessutom inga möjligheter att bädda in egna typsnitt för förlag med ambitioner att uppnå en högre klass på sina digitala böcker.

Mobile Safari kan av någon outgrundlig anledning inte använda vanliga metoder för att bädda in typsnitt och Notes dras fortfarande med Marker Felt som enda textalternativ.

Förfallet är extra märkligt eftersom Steve Jobs själv ofta framhållit omsorgen om typografiska funktioner som en viktig kulturell skillnad från start för hela Macintoshplattformen. Kalligrafi var en av de få universitetskurser Jobs hade intresse för under sin studietid.

Det är hög tid att Apple tar upp sina tidigare så stolta traditioner som en typografins förkämpe och sätter någon på att rensa upp i eländet. Börja med att se till att licensiera eller kommisionera några nya riktigt användbara skärmtypsnitt och se till att iBooks får en mer läsvänlig texthantering.