Det tog några år, men nu har iPhone äntligen fått en värdig medtävlare i den mobila sfären. Windows Phone 7 ser ut att ha lyckats med att hitta ett annat sätt att se på interaktion än den applikationsmodell iPhone använder. Windows Phone 7 samlar olika typer av kommunikation i hubbar istället för att isolera dem i enskilda appar.

Många har försökt sig på att använda Apples modell för sina touchmobiler men Microsoft har med sina hubbar och sidskrollande gränssnitt stakat ut en egen väg som ser riktigt vettig ut. Det är såhär man ska göra för att kunna konkurrera med Apple. Inte imitera utan skapa något nytt istället som kan driva på utvecklingen och konkurrensen.

Microsoft har sett till att arbeta med de områden där de är starka och integrerat dessa i det nya mobiloperativsystemet. Windows Phone 7 borde framstå som ett mycket attraktivt alternativ för hårt pressade mobiltillverkare och mobiloperatörer. Tyvärr dröjer det minst ett halvår innan WP7 ska finnas ute.

Det kommer samtidigt att bli intressant att se vad Apple har i rockärmen för att ta nästa steg med iPhone. Förhoppningsvis blir det åtminstone vad gäller hemskärmen något mer användbart i stil med det Windows Phone 7 visat upp.

YouTube – Windows Phone 7 Series Features Video

”Microsoft is smart to have started from scratch instead of updating the aging Windows Mobile operating system. It’s also smart to leverage two of the projects that many would agree have been done well so far: the Zune interface and Xbox Live.”

CrunchGear

”Microsoft’s approach is completely different. Instead of becoming another me-too cellphone, like Android and the rest, the Windows Phone 7 team came up their own vision of what the cellphone should be. In the process, they have created a beautiful user interface in which the data is at the center of user interaction.”

Gizmodo

”Windows Phone 7 is connected in the same sense as Palm’s webOS and Android, with live, real-time data seamlessly integrated, though it’s even smoother and more natural. Live tiles on the Start screen, which you can totally customize, are updated dynamically with fresh content, like weather, or if you’ve pinned a person to your Start screen, their latest status updates and photos.”

Gizmodo