What you touch is what you get. Så skulle man enkelt kunna beskriva det allra viktigaste med iPad. Apple utvidgar med iPad den enkla touchmetafor som tog fäste med iPhone till att med fingrarna direkt på skärmen interagera med sådant som normalt har krävt den klassiska kombinationen av skärm, mus och tangentbord.

Som vanligt när det gäller nya sätt att hantera det bekanta krävs att man antingen får prova, eller grundligt sätta sig in i, hur det hela är tänkt att fungera. Det brukar vara så med Apples nya påhitt. Dissa inte innan du fått chansen att prova, något som David Pogue poängterar i sin första artikel om iPad.

Det hade inte varit någon vits att göra en större iPhone eller en mindre MacBook. Apple verkar faktiskt ha fått till något som verkligen passar i nischen mellan traditionella datorer med sin stationära skrivbordsmetafor och den mobila transformerande universalmojäng som iPhone är.

Apple har lagt upp alldeles utmärkt material på sin webbplats för att få ett grepp om iPad. Inte minst är den 8 minuter långa introduktionsfilmen riktigt matnyttig. Det är först när man ser de nya apparna i aktion som finessen och möjligheterna med äkta multitouch verkligen sätter sig i medvetandet.

Ars Technica, Engadget och Gizmodo är några av de som presenterar intryck av iPad efter att ha fått känna på den. Det genomgående verkar vara att den känns gedigen med skarp skärm och rejält mycket snabbare än iPhone.