För det första gillar jag namnet iPad som jag trodde starkt på redan från början. Det vore ingen vits alls att ta ett namn som påminner om tidigare misslyckade försök med pekskärmsdatore (tablet, slate) när man ska kickstarta en ny kategori mobila underverk. En kickstart blir det onekligen med 140 000 appar tillgängliga från start. Räkna även med att det redan nu kommer att dyka upp massor med nya och uppdaterade appar i en strid ström.

Sedan gillar jag det faktum att man (som väntat) inte gick bananas med hårdvarufinesser utan istället satsade på användbarhet och överkomligt pris. Apple deltar inte i den tävlingskategori där man som tillverkare hänger på grejer bara för att det går. Det har blivit en väl beprövad metod av Apple att inte dra på allt lullull från start utan sätta konceptet och istället ge utrymme för framtida förbättringar.

Att iPad saknar kamera känns helt rätt. Likaså att grundversionen inte har 3G. Båda dessa funktioner känns mer lämpliga för en alltid medhavd och lätthanterlig iPhone. Däremot vore det intressant att få reda på om iPad kan koppla upp sig mot nätet via Bluetooth genom iPhone och 3G.

Tangentbordsdockan är lite kul, men ännu bättre är möjligheten att använda ett vanligt trådlöst tangentbord till iPad. En hårdvarufiness jag däremot saknar är uttag för SD–minneskort. Nu måste en separat adapter användas för att tanka bilder från kamera eller minneskort.

Apples första egendesignade processor verkar vara mycket väl rustad för att ge snabb respons. Den bygger på ARM–arkitekturen och har dessutom integrerad grafikprocessor. Här är det säkert helt upp till Apple om man vill avslöja mer om processorns uppbyggnad och prestanda. Den lär ju inte erbjudas till någon annan tillverkare men kan däremot i olika varianter bli motor även i nästa generation iPhone.

I Apples videopresentation av iPad finns en brasklapp om att iPad ännu inte fått officiellt godkännande av FCC. Något som säkert bara är en formalitet. Däremot är det aningen oroande att iBookstore inte verkar vara klar för internationell marknad. Man kan bara hoppas att Apple inser vikten av att detta och pressar på för en snabb lösning.

Språkstödet är begränsat enligt de tekniska specifikationerna. Förhoppningsvis breddas detta i och med att iPhone OS 3.2 går vidare från beta till skarp version. Det var likadant när iPhone var färsk. För övrigt så är iPhone OS 3.2 exklusiv för iPad. Antagligen synkas utvecklingsmiljöerna ihop framöver till iPhone OS 4.0.

iWork till iPad är ett riktigt smart drag om man tänkt sig att kunna vara en enklare ersättare för MacBook, särskilt inom undervisningssektorn. iPad känns som ett suveränt verktyg för att visa presentationer gjorda med excellenta Keynote i små grupper eller på tu man hand. Dessutom kan iPad driva externa skärmar och projektorer. En iPad på konferensbordet för presentationer lär bli standard hos varje kommunikationsbyrå med självrespekt. En möjlighet till fildelning finns i iPhone OS 3.2 som verkar vara till just för att enkelt hantera överföring av dokument för iWork till och från vanliga datorer utan att behöva synka genom iTunes.

En fråga som inte är besvarad är om och i sådana fall hur iPad fungerar i en miljö med flera användare. Inget tyder på att detta är fallet utan iPad bör nog ses som en personlig produkt, vilket i och för sig (i)namnet antyder. Det vore annars bra om det fanns åtminstone en möjlighet till någon form av gästkonto för mer allmänt bruk inom till exempel en familj.

Det kommer att bli mycket intressant att se reaktionerna på iPad framöver och vilken roll och position den kommer att ta. Det man kan hoppas på är att Apple ser till att lösa de knutar som finns för att se till att mediainnehåll är tillgängligt även utanför den amerikanska marknaden.

Nu när iPad är presenterad lär det hända mycket vad gäller samarbetspartners. Har Apple större affärer på gång vad gäller innehåll som tv, film, böcker och tidskrifter, så bör dessa även gälla internationellt. Det är närmast tragiskt att det efter många, många år med möjlighet till film och tv–serier i iTunes Store inte finns något tillgängligt här i Sverige. Ska Apple göra anspråk på att hantera det mesta i mediaväg genom egna kanaler så måste dessa kanaler vara kompletta och alerta.