Apple är nu i en position som många inte trodde var möjlig. Redan detta år kan det visa sig att Apple får en högre omsättning än självaste Microsoft. Åtminstone enligt Tim Nash som har tittat närmare på saken. Till stor del beror detta på Microsofts misslyckande på den mobila sidan där den största tillväxten finns idag.

Med Apples senaste rekordkvartal som måttstock kan Apple passera Microsoft redan första halvåret detta år. Steve Jobs gjorde själv en anspelning om detta när Apples rekordkvartal presenterades igår ”If you annualize our quarterly revenue, it’s surprising that Apple is now a $50+ billion company.”, just den nivå där Microsoft befinner sig. Räkna med att Jobs kommer att gotta sig åt omkörningen vid någon framtida keynote.

Microsoft presenterar sitt senaste kvartal på torsdag 28 januari, vilket tydligare kan visa när Apple har möjlighet att gå om Microsoft intäktsmässigt. Microsoft har på sistone fått lite vind i seglen i och med att många företag äntligen är redo att ta steget att uppdatera från Windows XP till Windows 7. Annars är det inte mycket som talar för något större lyft vad gäller Microsoft framöver.

Frågan om när Apple går om Microsoft vad gäller marknadsvärdering på aktiemarknaden beror till stor del på vilket mottagande Apples tablet kommer att få. Dessutom kan Apples nya redovisningsmetod för iPhone få ett stort positivt genomslag på värderingen av Apples aktie. Skulle Appleaktien röra sig upp mot 300 USD kan Microsoft få se sig petad från den förstaplats man abonnerat på sedan den moderna datorhistoriens begynnelse. När detta år är till ända kan Apple vara på topp.