2010 ser onekligen ut att bli surfplattans år, eller vad vi nu ska kalla tabletdatorer här i landet. Rykten har surrat allt mer febrilt om att Apple är redo att presentera sin omtalade iPad redan i januari med försäljningsstart några månader senare. Något som känns helt logiskt för att förekomma alla andra aktörer som är på gång med tabletdatorer.

Apple har bokat upp välkända Yerba Buena Center for the Arts i San Fransisco tisdag 26 januari 2010 för en produktlansering. Allt tycks följa samma strategi som när Apple visade upp iPhone flera månader innan lansering för maximal hajpeffekt. Även då brann det i knutarna med konkurrenter som var på gång med liknande produkter.

Det som kan vara avgörande för succé denna gång är vilka samarbetspartners Apple lyckats knyta upp inom mediavärlden. Rykten har talat om att CBS och Disney är de som har legat närmast ett samarbete med Apple.

Flera utvecklare av appar till iPhone har dessutom ombetts ta fram versioner som inte är bundna till dagens 320 x 480 pixlars format, utan går att skala till större fullskärmsformat. Något som tyder på det jag länge varit säker på, att basen i Apples surfplatta bygger på teknik och operativsystem från iPhone/iPod Touch snarare än från Macsidan.

Det ser alltså ut att bli en riktig rivstart på det nya året för alla Applefans. Ännu har dock varken Apple eller Yerba Buena Center bekräftat uppgifterna om ett bokat media–event.

”Apple has something big up its sleeve for next month.
The company has rented a stage at the Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco for several days in late January, according to people familiar with the plans.”