Macintosh Portable, debuterade 20 september 1989 som den första batteridrivna portabla Macen. Macintosh Portable var i princip en Macintosh SE i format som en elektrisk skrivmaskin med en större uppfällbar bildskärm. Batteritekniken var inget vidare på den tiden så en stor och tung blyackumulator stod för den portabla kraften. Denna modell blev ingen vidare succé, främst med tanke på det avskräckande höga priset. Benji Edwards har gjort det enda rätta för att hylla denna modell genom att ta isär ett fräscht exemplar av Macintosh Portable i sina beståndsdelar, allt presenterat i en snygg bildsvit.

Två år senare dök en med hjälp av Sony miniatyriserad modell upp med i stort sett samma innehåll fast i en smart grundform vi känner igen väl även idag. PowerBook 100 blev den första riktigt bärbara Macen. Ars Technica har gjort en bra översikt av Apples utveckling av bärbara datorer under de gångna 20 åren.