Glöm USB, glöm FireWire, glöm DVI, HDMI och alla andra videoanslutningar. Nästa år kanske du kan koppla ihop alla (nya) datorprylar med en supersnabb optisk teknik kallad Light Peak.

Det höjdes en del ögonbryn när Intel demonstrerade Light Peak Technology häromveckan. Anledningen var att demonstrationen såg ut att ske på en Hackintosh, en PC som kör Mac OS X olagligt. Den enkla förklaringen vad gäller detta är att det var frågan om en ny prototyp för Macintosh Pro som stod för datorkraften.

Apples Steve Jobs startade redan 2007 upp en diskussion med Intels Paul Otellini om att ta fram en ny teknik som skulle kunna ersätta alla de anslutningar vi idag har att hantera mellan datorer och kringutrustning. Resultatet blev Light Peak som alltså kan vara färdigutvecklat för skarpa Macar redan hösten 2010.

Intel Light Peak Demo @ IDF 2009

”Based on what we’ve learned, Apple will introduce the new standard for its systems around Fall 2010 in a line of Macs destined for back-to-school shoppers — a follow-up to the “Spotlight turns to notebooks” event, perhaps. Following the initial launch, there are plans to roll out a low-power variation in 2011, which could lead to more widespread adoption in handhelds and cellphones.”