Vi är inte många till antalet, vi som envist bevakar Apples göranden och låtanden samt försöker förmedla en del av detta till intresserade nätläsare medelst ärans och hjältarnas skönklingande språkdräkt. För några år sedan var konkurrensen hårdare i detta mestadels obetalda gebit. Macworld ryckte dock ifrån med sin webbsatsning och de flesta andra hittade sin nisch och gav upp strävandet efter att vara en komplett nyhetskälla.

Därmed inte sagt att MacWorld kvalitetsmässigt alla gånger lever upp till sin tätposition. Spännvidden vad gäller nyhetsbevakning är stor, från djuplodande och seriöst till illa omskrivna pressreleaser av tveksamt intresse och hårt vinklade kvällstidningsrubriker kring vaga rykten. Likaså har genomströmningen av mer eller mindre talangfulla skribenter ofta lämnat en del att önska vad gäller nyhetsvärdering, faktakoll samt talang för formuleringar och rubriksättning.

Nyligen har Jocke Melin på Macpro gått till attack mot MacWorlds brister på området. Chefredaktör Andreas Leijon lovar i sin tur att bemöta detta under måndagen genom MacWorlds blogg Redaktionen. Det hettar helt enkelt till i Macsverige såhär mot slutet av sommaren.

Jag har själv haft uppdrag som skribent och webbredaktör hos MacWorld under en period och har förståelse för varför kvaliteten kan vara så skiftande med de speciella krav som ställs där. Samtidigt kan jag skriva under på en hel del av kritiken som Jocke lägger fram i sin artikel. Fortsättning följer…

[Uppdatering 090811: Leijon replikerar]

[Uppdatering 090811: Joakim bemöter]