När Apple introducerade iMac tog man fram kniven och skar bort det som var på väg ut. Parallellportar, serieportar och SCSI ersattes med USB och FireWire. Diskettenheten försvann helt och hållet till mångas förvåning, men blev saknad av ytterst få.

Nu verkar det vara läge att ta fram kniven igen och skära bort CD/DVD/SuperDrive. Apple har redan gjort det med MacBook Air och grundat med nästa steg genom att satsa på SD–kortläsare för MacBook Pro.

Det känns ganska logiskt egentligen. Varför hålla fast vid utrymmeskrävande optiska skivformat i bärbara datorer när det går att få mycket högre kapacitet genom lättanvända pyttesmå SD–kort med hög kapacitet och till ständigt fallande pris.

Apple har till och med bemödat sig om att beskriva hur man kan använda SD–kort som startskiva, varför distribution av till exempel Mac OS X i detta format inte är något större problem. Att erbjuda all mjukvara nedladdningsbar alá App Store borde även det vara väldigt attraktivt med tanke på succén för denna försäljningsmodell.

Nästa steg bör bli att lägga till SD–kortläsare i nästa MacBook Air, samt ta bort CD/DVD/SuperDrive helt från nästa generation MacBook och satsa på SD–kortläsare istället. Den som vill och behöver kan lätt och billigt köpa till en extern optisk skivenhet istället eller använda en delad skivenhet från en stationär dator.

Här finns dessutom möjligheten att förenkla produktionen och ta fram billigare modeller av just MacBook som är den storsäljande serien för utbildnings– och konsumentsektorn. Utan CD/DVD/SuperDrive finns dessutom plats för större integrerat batteri i ett enklare och tåligare UniBody–hölje.

”Think about it. What would you rather have on your laptop? An easily rewritable 32GB SD card the size of a postage stamp that can hold about the same amount of data as 8 DVDs or a big spinning disk that can scratch easily and takes up about 1/4th of the internal usable area in your laptop?”