John Gruber har sin vana trogen tänkt och grävt lite extra vad gäller omständigheterna kring historien om Steve Jobs levertransplantation. Vem kan ligga bakom offentliggörandet och varför är publiceringen så väl tajmad? Det hela har utmynnat i en mycket läsvärd artikel som går igenom det mesta som kommit fram runt det hela.

För Apples del är onekligen tidpunkten för att läcka ut information om Jobs operation helt perfekt. Midnatt mellan fredag och lördag efter en strålande lanseringsdag för iPhone 3G S. Aktiebörsen har stängt och övriga media är inte laddade för att direkt hugga på och spekulera kring vad dessa nya uppgifter innebär för Apple.

Det mest troliga scenariot enligt Gruber är att det är någon eller några i Apples högsta ledning som valt att läcka denna information för att ha ryggen fri gentemot finansmarknaden och minimera skadan för Apple. Dessutom signalerar den just nu så uppenbara framgången för Apple att man klarar sig utan Jobs vid rodret på heltid.

”The scenario I am imagining here is that Jobs does not wish to reveal anything regarding his medical situation, but that a member (or contingent) of Apple’s board believes it is in the company’s interest to release the basic gist of the story, regardless of Jobs’s wishes. This scenario would explain the timing, the certainty, and perhaps even the lack of sourcing.”