Det kan inte vara lätt att vara tillverkare av mobiltelefoner nu när Apple gett sig in i matchen. Det finns inte en susning till en suck för någon att ta in det försprång Apple skaffat sig med iPhone vilket dagens presentation av iPhone OS 3.0 tydligt visar.

iPhone OS 3.0 lägger grunden till att göra iPhone och iPod touch ännu mer oemotståndliga när man öppnar upp för effektsnål push–funktionalitet och lokala P2P–nätverk över Bluetooth.

Det blir även enkelt för utvecklare att integrera kartfunktionalitet och använda andra betalningsmodeller. Det går till exempel att ta betalt för expansionskit och fler nivåer i spel direkt genom applikationen.

Kopiera och klistra in är ännu en funktion som Apple fått till riktigt smart i denna stora uppdatering av iPhone OS. Alla Apples applikationer kan nu använda tangentbordet även i liggande läge.

Support för MMS ingår liksom Spotlight för att söka bland all information i alla applikationer. Autologin för trådlöst bredband kommer liksom stöd för inloggningsuppgifter till olika tjänster. Stöd finns nu även för Bluetooth stereo.

Med 100 nya funktioner och 1000 nya API:er släpps utvecklingsbetan idag till alla utvecklare i betaprogrammet. 15 nya länder får tillgång till iPhone vilket innebär 77 länder totalt.

iPhone OS släpps i skarp version till sommaren och de flesta funktioner fungerar även med original–iPhone. Uppdateringen kommer att kosta 9,95 USD för iPod touch.

Apples välfyllda kassakista har genom App Store och de 30 miljoner iPhone OS–enheter som sålts fått en fet pipeline genom vilken pengar flödar in från sålda applikationer. En affärsmodell som är genial.

Vissa hårdvarumässiga nyheter hålls säkert hemliga fram till presentationen av nästa generation iPhone. Mitt tips är att vi till sommaren får se en iPhone med bättre kamera, videofunktion och längre batteritid samtidigt som iPhone OS 3.0 släpps.