En konflikt mellan Intel och NVIDIA vad gäller rätten att bygga kontrollkretsar till nästa generation Intelprocessorer (Core i7 Nehalem), kan vara det som ligger bakom Apples senfärdighet vad gäller att uppgradera iMac och Mac Pro. Genom att basera den senaste generationen MacBook kring den smarta kombinationen av Intels Core 2 Duo och NVIDIAs grafikprocessor/kontrollkrets MCP79 fick Apple flera fördelar.

Istället för support av flera grafikprocessorfamiljer hamnade fokus på NVIDIAs alternativ som har stöd för Mac OS X Snow Leopards Open CL. Dessutom gick det att få en mer kompakt och effektiv design på moderkort med färre kretsar och snabbare intern databuss.

Om Apple hade tänkt sig att applicera denna modell även på iMac och Mac Pro, fast med stöd för nyare processorer från Intel, så kan detta mycket väl ligga bakom att dessa uppdateringar dröjer.

AppleInsiders genomgång av läget ger en bra bakgrund till hur Intel länge jobbat för att behålla sitt övertag på processormarknaden genom att låsa ute andra tillverkare från kompatibilitet med Intels produkter.

Förhoppningsvis kan den tvist som råder mellan Intel och NVIDIA få en snabb lösning. Om inte annat borde Apple som tredje part i frågan kunna pressa Intel till detta. Det vore onekligen lovande för framtiden om Apple kan fortsätta på den inslagna vägen vad gäller NVIDIAS smarta teknik.

”The uncertainty involved in the dispute is likely itself a significant problem for Apple. The company was widely expected to introduce a revised iMac last fall at the one year anniversary of the current design, and again at Macworld Expo. If Apple delayed the refresh primarily to take advantage of the upcoming Nehalem CPUs, this eleventh hour wrinkle could again delay an already overdue update.”