David Pogue har satt samman en skön artikel kring varför iPhone är mer än bara ännu en mobiltelefon. Redan i mars 2008 när Apple gick ut med nyheten om skapandet av App Store för iPhone utnämnde Pogue iPhone till den tredje datorplattformen efter Windows och Mac OS X.

Med mer än 15000 applikationer till iPhone är det helt klart att iPhone tagit platsen som den tredje arenan för mjukvaruartister, med många nya förmågor som traditionella datorer saknat.

Det första är de möjlighter som iPhones alla sensorer ger till helt nya sätt att interagera med applikationer och andra användare genom ständig tillgång till nätet. Den andra nyheten är enkel och direkt tillgång till att ladda ned och köpa applikationer som är så billiga att man törs prova utan större eftertanke.

Pogue tar det innovativa musikprogrammet Ocarina från Smule som väl valt exempel på hur iPhones nya förmågor kan utnyttjas fullt ut. Det är just denna typ av smarta 7–kronorsprogram som sopar mattan med alla tänkbara konkurrenter. Några väl valda program kan vara det som avgör valet av mobilplattform för den som står i begrepp att köpa en ny lite mer påkostad mobil. Kan du använda din Nokia eller Sony Ericsson som blåsinstrument?

iPhone App by Smule: Ocarina [Stairway]

Zelda Song of Storms played on iPhone ocarina

”Ocarina takes advantages of the iPhone’s microphone, speaker, touch screen, graphics and tilt sensor. Incredibly, though, it also exploits the iPhone’s Internet connection and GPS, as well.”